Paneldiskussion om utmaningsdriven forskning och innovation

Som ett inlägg i debatten om EU:s nästa ramprogram för forskning och innovation, arrangerade Stockholmsregionens Europakontor den 24 september en paneldiskussion med inbjudna representanter från EU-kommissionen, Europaparlamentet, Joint Institute Innovation Policy (JIIP) samt från Stockholmsregionen. Publiken bjöds på en intressant diskussion om utmaningsdriven forskning och innovation och Stockholmsregionen fick möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar från utmaningsdrivna projekt. 

EU-kommissionens förslag till EU:s nästa forsknings- och innovationsprogram presenterades i juni, ungefär en månad efter att förslaget till EU:s nästa sjuåriga långtidsbudget för 2021–2027, presenterades. Forskningsprogrammet, som heter Horisont Europa, är en del av långtidsbudgeten och kommer att gälla under samma tidsperiod (2021–2027). Det är även det största ramprogrammet någonsin. Nytt är också något som EU-kommissionen kallar missions – på svenska översätts detta till EU-omfattande forsknings- och innovationsuppdrag. Missions är en delkomponent i programmet och beskrivs som ett sätt att främja utmaningsdriven forskning, vilket kräver bred samverkan mellan offentlig sektor, akademi och industri samt att medborgarna involveras. Detta har av Europakontoret identifierats som särskilt intressant för Stockholmsregionen.

Eventet gav Stockholmsregionen tillfälle att sprida sina lärdomar och erfarenheter från att ha arbetat utmaningsdrivet, och på så sätt ge medskick till EU-kommissionen och Europaparlamentet i nästa steg för utformningen av EU:s nya forskningsprogram. Två projekt från Stockholmsregionen, inom vilka man arbetat utmaningsdrivet, presenterades som inledning på eventet; Norra Djurgårdsstaden och Programme 4D. I ett efterföljande panelsamtal, modererat av Sophia Bengtsson från Svenskt Näringslivs Brysselkontor, ingick Neville Reeve, Senior Policy Analyst, European Commission, DG RTD, Jakop Dalunde, Europaparlamentariker och skuggrapportör för lagförslaget, Robbert Fisher, Managing Director of Joint Institute for Innovation Policy (JIIP) and President of Knowledg4Innovation, Gunnar Björkman, Innovationsdirektör, Stockholm stad, Maria Lennartsson, Miljösakkunnig och rådgivare, Norra Djurgårdsstaden och Sofia Ernestam, Verksamhetschef, Akademiskt Specialistcentrum, Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet. Över 50 personer var på plats och tog del utav diskussionerna.

Läs mer om EU:s nya forskningsprogram Horisont Europa här.

Denna artikel är en del av oktober månads nyhetsbrev. Vill du få vårt nyhetsbrev – På EU-agendan – direkt till din inkorg? Skriv upp dig här.