EU:s Omnibuspaket

Competitiveness | 13-05-2025

I slutet av februari presenterade den Europeiska kommissionen det första förenklingspaketet med förslag på ändringar av direktivet om företags hållbarhetsrapportering (CSRD), direktivet om tillbörlig aktsamhet vid hållbarhetsbedömningar av företag (CS3D), EU:s taxonomi för ekonomiskt hållbara aktiviteter, samt mekanismen för justering av koldioxidutsläpp vid gränserna (CBAM).  I denna artikel tittar vi närmare på paketet och nästa steg med fokus på CSRD, CS3D och taxonomin för ekonomiskt hållbara aktiviteter.

Bakgrund 

Som ett svar på intressenters oro över komplexiteten i den europeiska hållbarhetslagstiftningen meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att EU-kommissionen överväger att konsolidera CSRD, CS3D och EU-taxonomin till en enda förordning. Diskussionerna om att minska företagens rapporteringsbörda utlöstes av Mario Draghis rapport om den europeiska konkurrenskraftens som lyfte regelbörda som en tydlig orsak till EU:s ekonomiska stagnation.  

Förslaget presenterades den 26 februari 2025 av EU-kommissionen. Målet med förslaget är att minska rapporteringsbördan för företag, särskilt för mindre och medelstora, och öka effektiviteten i företags hållbarhetsrapportering. EU-kommissionen uppskattar att föreslagna ändringar kommer att minska antalet enheter som omfattas med cirka 80%.   

Det första omnibuspaketet 

Det första förenklingspaketet för hållbarhetsrapportering omfattade följande direktiv: 

  • CSRD 

CSRD beskriver den hållbarhetsinformation som företagen är skyldiga att redovisa. Syftet är att säkerställa att investerare och andra intressenter har tillgång till den information de behöver för att bedöma företagens påverkan på människor och miljö, och för att investerare ska kunna bedöma finansiella risker och möjligheter som uppstår till följd av klimatförändringar och andra hållbarhetsfrågor. 

  • CS3D 

Syftet med CS3D är att främja ett hållbart och ansvarsfullt företagande i företagens verksamhet och i deras globala värdekedjor. De nya reglerna ska säkerställa att företag identifierar och hanterar potentiella och faktiska negativa effekter på mänskliga rättigheter och miljö i sina egna verksamheter, dotterbolag och, i förekommande fall, i sina värdekedjor. 

  • EU:s taxonomi 

Taxonomin etablerar ett klassificeringssystem för företag för att identifiera vilka ekonomiska aktiviteter som anses vara hållbara. 

  • CBAM 

CBAM är en mekanism för justering av koldioxidutsläpp vid gränserna. Syftet är att sätta ett rättvist pris på den koldioxid som släpps ut under produktionen av koldioxidintensiva varor som kommer in i EU och för att uppmuntra renare industriproduktion i länder utanför EU. 

Analytiska reflektioner 

EU-kommissionens föreslagna ändringar av CSRD, CS3D och taxonomin för ekonomiskt hållbara aktiviteter innebär att genomförandet försenas för vissa företag. Det kan ge företag möjlighet att bättre förbereda sig för sina rapporteringar samtidigt som de får tid att reflektera över nuvarande metoder och säkerställa att de ligger i linje med hållbarhetsrapporteringens grundläggande principer. 

De föreslagna åtgärderna för att begränsa bördor i efterföljande led för mindre företag kan ses som en motsats till EU-kommissionens ursprungliga mål. Upprätthållandet av CS3D innebär att organisationer fortfarande måste få en bättre förståelse för sina leverantörers påverkan. 

CSRD och taxonomin för hållbara aktiviteter berör idag ett flertal kommunala aktiebolag och bolagskoncerner. CS3D har en omfattande räckvidd med fokus på såväl företagens egen verksamhet, deras dotterbolags verksamhet och verksamheten för företagens partners, samt leverantörer i nedströms och uppströms led. Offentlig sektor omfattas inte direkt av direktivet men däremot kan efterlevnad av direktivet komma att användas som ett kriterium vid exempelvis offentlig upphandling.   

Aktuellt läge 

Förenklingspaketet och tillhörande ändringsförslag måste passera såväl Europaparlamentet som EU:s ministerråd innan det kan bli lag.  Under april månad påbörjades förhandlingar bland EU:s medlemsstater om en kompromisstext i EU:s ministerråd. Vidare har Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor (JURI) påbörjat sitt arbete samt utsett förhandlare för de politiska grupperna, där svenska ledamoten Jörgen Warborn (EPP) har en ledande roll. 

Efter antagandet av den första omnibusdelen, Stop-the-Clock principen som pausar nuvarande regler för vissa företagsgrupper, den 14 april 2025 har medlagstiftarna riktat in sig på förhandlingarna om paketets andra del. Den syftar till att ändra tillämpningsområdet för och skyldigheterna enligt CSRD och CS3D. Bland de föreslagna ändringarna kan nämnas att rapporteringsskyldigheten enligt CSRD endast ska gälla stora företag och att kraven på tillbörlig aktsamhet enligt CS3D ska minskas, särskilt när det gäller affärspartners. Efterföljande diskussioner mellan medlagstiftarna förväntas bli intensiva och politiskt laddade. 

Nästa steg 

Intensiva politiska diskussioner och förhandlingar pågår där såväl starkt stöd för förenklingsagendan som stark kritik har framförts kring lättnader i rapporteringsreglerna, vilka kan undergräva långsiktig grön tillväxt och företags ansvarstagande för mänskliga rättigheter och miljöskydd. Ett formellt mandat för trepartssamtal kommer att troligen att följa under det danska ordförandeskapet som inleds i juli 2025. Europaparlamentets förslag väntas komma i juni följt omröstning i oktober. 

Mer information  

Pressmeddelande Omnibus I 

Frågor & svar Omnibus I 

Konkurrenskraftkompassen  

Den rena industrigiven (Clean Industrial Deal)

 /Sarah Göbel, EU Policyhandläggare på Stockholmregionens Europakontor