Den rena industrigiven  

Competitiveness, Environment, climate and energy | 10-04-2025

Den 26 februari presenterade den Europeiska kommissionen sitt nya flaggskeppsinitiativ den rena industrigiven (Clean Industrial Deal) som banar väg för ökad europeisk konkurrenskraft och grön omställning. Given är en flerårig strategi med åtgärder som syftar till att accelerera övergången till en grön ekonomi. Strategin understryker EU:s engagemang för att uppnå sina klimatmål inom ramen för den europeiska gröna given och positionerar Europa som en global ledare inom hållbar industriell omvandling. Vi har tittat närmare på given och analyserat dess innehåll. 

Bakgrund 

Den Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade i juli 2024 EU-kommissionens politiska riktlinjer för de kommande fem åren. Riktlinjerna målade upp den politiska visionen och lade grunden till EU-kommissionens arbetsprogram för 2025 som söker säkerställa att EU är en konkurrenskraftigt, hållbar och framgångsrik aktör i den globala ekonomin. Ursula von der Leyen gav klimat- och konkurrenskommissionär Teresa Ribera och industrikommissionär Stéphane Séjourné i uppdrag att utforma en strategi för en ren industriell omställning (Clean Industrial Deal), vilken presenterades den 26 februari 2025. Den rena industrigiven ger den europeiska gröna given en ”industriell twist” och bygger på slutsatserna i Draghi-rapporten som visade på det akuta behovet av investeringar i Europas sviktande ekonomi. 

Övergripande perspektiv 

Den rena industrigiven tar formen av en flerårig strategi för att säkerställa EU:s konkurrenskraft och attraktivitet som investeringsdestination för industri och tillverkning. Strategin bygger på sex centrala element: tillgång på prisvärd energi, ökad efterfrågan på rena produkter, finansiering av en ren omställning, cirkularitet och tillgång till material, aktörskap på global nivå och kompetens, samt kvalitetssäkring av jobb. För att säkerställa att inget företag hamnar på efterkälken kompletteras den övergripande strategin av riktade åtgärder för att bygga en mer motståndskraftig, innovativ och globalt konkurrenskraftig europeisk industrisektor, samt en handlingsplan för prisvärd energi. 

Analytiska reflektioner 

Den rena industrigiven är ett EU-initiativ som introducerar en omfattande industristrategi med tillhörande åtgärder som fokuserar på att påskynda utfasningen av fossila bränslen och samtidigt säkra det europeiska ledarskapet globalt.  

  • En viktig policyåtgärd i given är handlingsplanen för överkomlig energi som syftar till att sänka energikostnaderna för industrier med höga utsläpp, som stål-, cement- och kemiindustrin. Det ska göras genom att främja förnybar energi, reformera beskattningen och utöka långsiktiga avtal för att köpa el som bidrar till att stabilisera priserna.  
  • En annan viktig policyåtgärd är skapandet av den europeiska banken för avkarbonisering (European Industrial Decarbonisation Bank) som förväntas utöka innovationsfondens räckvidd genom att koppla samman den med andra EU-finansieringsverktyg. Det förväntas frigöra över 100 miljarder euro för koldioxidreducerande teknik som vätgas och koldioxidavskiljning.   
  • Given introducerar även policier för att “köpa europeiskt” för att stödja lokalt producerade hållbara varor. För att påskynda utvecklingen kommer EU också att minska de administrativa förseningarna för projekt genom förenklade tillståndsförfaranden och ökad flexibilitet för statligt stöd till gröna investeringar.  
  • Den kommande översynen av reglerna för offentlig upphandling är central och syftar till att bättre stödja inhemsk ren teknik genom att ge företräde åt material och varor med låga koldioxidutsläpp.  
  • Industrigiven betonar vikten av kompetens och kvalitetssäkra jobb för en hållbar och framgångsrik omställning. Given introducerar därför satsningar på program som omskolar arbetstagare och utvecklar nya pipelines för jobb inom ren industri. 

Den rena industrigiven signalerar ett tydligt skifte i den ekonomiska politiken. EU-kommissionens metod att samordna reglering, finansiering och handelsverktyg i syfte att skapa ett mer hållbart och sammanhållet industriellt system. Snabbheten och samordningen mellan den offentliga och privata sektorn kommer att avgöra hur framgångsrik utrullningen blir. 

Urbant perspektiv 

Storstadsregioner har en möjlighet att driva på hållbar förändring och engagera sig i europeiska mål som klimatneutralitet och social sammanhållning. De härbärgerar lokala industrier, skapar sysselsättning av hög kvalitet och främjar utvecklingen av ny teknik. När Europa accelererar en industriell omvandling har lokala aktörer en unik position för att leda arbetet med att minska koldioxidutsläppen i industrin och främja hållbar tillväxt. Samtidigt finns det utmaningar i form av anpassningskostnader, ökad konkurrens och potentiell kompetensbrist som lokala aktörer och beslutsfattare behöver hantera för att säkerställa en rättvis och framgångsrik omställning lokalt. 

Nästa steg  

Den rena industrigiven utgör en av grundpelarna i den europeiska konkurrenskraftkompassen och innehåller ett dussintal åtgärder som ska introduceras under mandatperioden. Ett viktigt nästa steg i arbetet med att genomföra given är de strategiska dialogerna med kritiska sektorer. Dialogerna kommer att fungera som underlag för att utveckla sektorsspecifika åtgärdsplaner. Arbetet med de sektorspecifika planerna väntas påbörjas under 2025.  

Mer information  

Europeiska kommissionen, pressmeddelande: Clean Industrial Deal  

Europeiska kommissionen, meddelande: Clean Industrial Deal  

Europeiska kommissionen, initiativ, strategiska dialoger: Automative, Steel, Chemicals, Defence 

Europeiska kommissionen, initiativ: Competitiveness Compass  

Mario Draghis rapport: The Future of European Competitiveness  

/Sarah Göbel, EU Policyhandläggare på Stockholmsregionens Europakontor