Det digitala decenniet och nationella färdplaner 

Digitalisation | 12-09-2024

Den 2 juli publicerade EU-kommissionen en andra lägesrapport om det digitala decenniet, med en omfattande kartläggning av framsteg och utmaningar kopplat till EU:s digitala mål som ska uppnås innan 2030. I samband med publiceringen offentliggjordes även EU-kommissionens analyser av EU:s medlemsländers egna digitala nationella färdplaner. 

Bakgrund 

I januari 2023 fastställdes EU:s policyprogram för det digitala decenniet 2030, som syftar till att vägleda åtgärder för ett människocentrerat, hållbart och digitalt samhälle. Kopplat till policyprogrammet tar EU-kommissionen fram årliga lägesrapporter om unionens framgångar och fortsatta utmaningar inom digitaliseringsområdet. Fram till 2030 förväntas varje medlemsland ta fram nationella strategiska färdplaner som sedan revideras löpande fram till 2030. EU-kommissionen analyserar därefter medlemsländernas strategier och ger landspecifika rekommendationer. Under hösten 2023 lämnade alla medlemsländer in sina strategiska färdplaner. I samband med den andra upplagan lägesrapport som publicerades i somras har EU-kommissionen nu analyserat medlemsländernas färdplaner.  

Lägesrapport om EU:s digitala mål under det digitala decenniet 

EU-kommissionens analys pekar på att EU:s och medlemsländernas nuvarande ambitionsnivå inte når upp till de digitala målen till 2030. Områdena digitala färdigheter, konnektivitet av hög kvalitet, halvledarproduktion, ekosystem för uppstartsföretag och företagens användning av AI och dataanalys är särskilt utpekade som bristande områden. Årets rapport efterlyser därför skärpta åtgärder från både på EU-nivå och nationell nivå för att garantera att en digital infrastruktur, digital kompetens och användning av digitala offentliga tjänster är på plats till 2030. EU-kommissionen bedömer att intensifieringen av ett digitalt EU är avgörande för EU:s framtida ekonomiska välstånd och samhälleliga sammanhållning. Genomdrivandet av nya rättsliga ramverken, spridandet av digital teknik och ökandet av EU:s medborgares digitala färdigheter, är exempel på konkreta åtgärder som behövs.  

EU-kommissionens rekommendationer till medlemsländernas strategiska färdplaner 

EU-kommissionens analys av medlemsländernas nationella strategiska färdplaner är uppdelat i landspecifika och övergripande rekommendationer. Gällande de övergripande rekommenderar EU-kommissionen åtgärder för ett påskyndande av infrastruktur för konnektivitet inom exempelvis utbyggnad av 5G-nätet, genomförandet av EU:s verktygslåda för 5G-cybersäkerhet för att säkerställa motståndskraftigt 5G-nät och att stödja införandet av digitala lösningar som minskar koldioxidavtrycket inom olika sektorer. I de övergripande rekommendationerna lyfter EU-kommissionen även att det behövs en ökning av användning av nya avancerade molnbaserade lösningar för bland annat små och medelstora företag. Avslutningsvis uppmuntrar EU-kommissionen att medlemsländernas framtida strategier bör lägga ett större fokus på åtgärder som inkluderar det allmänna målet om ett människocentrerat och digitalt område, som även är konkurrenskraftigt, resilient, inkluderande och hållbart.  

Sveriges status 

Sammanfattningsvis anser EU-kommissionen att Sverige gör ett starkt bidrag till EU:s digitala mål anses ha en framgångsrik digitaliseringsutveckling. Under 2023 gjorde Sverige framsteg inom bland annat 5G-täckning, främjandet av enhörningar (uppstartsbolag som är värderade till över en miljard dollar), kompetent arbetskraft och välutbyggd infrastruktur i större delen av landet. Däremot kvarstår det fortfarande viktiga delar, såsom e-hälsa och användningen av digitala plånböcker. Även inom utvecklingen och användningen av digitala offentliga tjänster finns det stor förbättringspotential. 

Läs mer

EU-kommissionens andra lägesrapport om det digitala decenniet.

/Gabriel Carlin, EU Policyhandläggare på Stockholmsregionens Europakontor