Det ungerska ordförandeskapet i ministerrådet 

Comments and articles | 12-09-2024

Den 1 juli tog Ungern över ordförandeskapet i ministerrådet efter Belgien, under mottot “Make Europe Great Again”. Ordförandeskapet har redan färgats av premiärminister Victor Orbáns egna initiativ kring de externa relationerna med bland annat Ukraina, Ryssland och Kina. Något som har gjort att möten i ordförandeskapslandet har bojkottats av vissa medlemsländer och att vissa möten som normalt förläggs i ordförandelandet istället har förlagts till Bryssel.  Vi har tagit oss en närmare titt på det ungerska ordförandeskapets prioriterade områden och utmaningar.  

Ordförandeskapet 

Ordförandeskapsrollen i ministerrådet innebär att ett medlemsland intar en neutral ståndpunkt i förhandlingar och agerar som en ”honest broker”. Ansvaret är roterande och fördelas mellan de 27 medlemsländerna på ett halvår vardera. Ungern ingår en så kallad trio tillsammans med Spanien och Belgien och är sist ut i ordningen. Länderna har satt ihop ett gemensamt trioprogram för perioden med gemensamma prioriterade områden, som ska sätta långsiktiga mål för deras arbete under ett och ett halvt år.  

Prioriterade områden 

Varje medlemsland sätter även egna prioriterade frågor för respektive halvår. Ungern innehar ordförandeskapsklubban från den 1 juli till den 31 december. De prioriterade områdena är att:  

  • stärka EU:s konkurrenskraft, 
  • förstärka EU:s försvarspolitik, 
  • göra utvidgningspolitiken konsekvent och meritbaserad, 
  • stävja olaglig migration, 
  • utforma den framtida sammanhållningspolitikens, 
  • främja en jordbrukarorienterad jordbrukspolitik för EU,  
  • ta itu med demografiska utmaningar. 

Framåtblick 

Ungern innehar ordförandeskapet under en tid då EU och Europa står inför utmaningar som krig i närområdet, försvårad säkerhetssituation, demografiska utmaningar, klimatutmaningar och där EU:s konkurrenskraft behöver stärkas. Likaså har EU ett nytt Europaparlament som nyligen tillsatts och under hösten ska en ny EU-kommission tillsättas, vilket gör att det lagstiftande arbetet just nu har pausats. Samtidigt måste arbetet med EU:s strategiska agenda för 2025-2029 inledas.  

Därtill tillkommer att premiärminister Victor Orbán har tagit egna initiativ i de externa relationerna med Ryssland, Kina och Ukraina och inlett fredsuppdrag innan sommaren (Euractive). Vilket inte ses med blida ögon av övriga medlemsländer. Det har bland annat lett till att vissa möten förlagda i ordförandeskapslandet har bojkottats av vissa medlemsländer. Det återstår nu att se hur arbetet under hösten fortskrider i ljuset av dessa utmaningar. Efter årsskiftet står nästa trio av medlemsländer på tur, där Polen är först ut följt av Danmark och Cypern. 

Läs mer 

Det ungerska ordförandeskapets detaljerade program. 

/Rebecca Timm, Kommunikationsstrateg på Stockholmsregionens Europakontor.