EU:s plan för prisvärd energi

Competitiveness, Environment, climate and energy | 13-05-2025

I slutet av februari presenterade den Europeiska kommissionen “Affordable Energy Plan”, en handlingsplan för prisvärd energi. Planen presenterar kortsiktiga och strukturella åtgärder för att stärka konkurrenskraft, överkomliga priser, säkerhet och hållbarhet för medborgare och företag i Europa. Vi har tittat närmre på planen och analyserat dess innehåll.

Handlingsplanen för prisvärd energi 

Handlingsplanen syftar till att stärka den rena industrigivens mål genom att sänka industrins energikostnader generellt, men även jämfört med globala konkurrenter. Planen är en viktig del av den rena industrigiven och bygger på fyra pelare: 

  • Sänka energikostnaderna för alla 
  • Fullborda energiunionen 
  • Locka till sig investeringar och säkerställa leverans 
  • Vara redo för potentiella energikriser  

Planen omfattar vidare åtta åtgärder: 

  • Göra elräkningarna mer överkomliga 
  • Sänka kostnaderna för elförsörjning 
  • Säkerställa välfungerande gasmarknader 
  • Energieffektivitet – leverera energibesparingar 
  • Fullborda energiunionen 
  • Ett trepartsavtal mellan offentliga sektor, utvecklare och producenter av ren energi samt den energiförbrukande industrin för att säkerställa överkomlig energi för Europas industri 
  • Garantera försörjningstrygghet för prisstabilitet 
  • Beredskap för priskriser 

EU-kommissionens främsta fokus ligger på billig elproduktion, förbättrad gränsöverskridande handel och ökad flexibilitet i efterfrågan. Trots att krisåtgärder kan användas vid behov prioriteras lösningar inom nuvarande marknadsramar utan större strukturella reformer eller breda skattesubventioner. 

Långsiktiga avtal och investeringsstöd för förnybar energi 

För att möjliggöra investeringar i förnybara energikällor och avkarbonisering inom energiintensiva industrier vill EU-kommissionen underlätta långsiktiga avtal. Det tar formen av energiköpsavtal (PPA) och kontrakt för skillnader (CfD) vilket ger energiutvecklare och energikonsumenter långsiktig prisförutsägbarhet. EU-kommissionen samarbetar med Europeiska investeringsbanken (EIB) för att minska begränsningar av banktillgänglighet i energiköpsavtal genom ett kreditstödsprogram som inleddes med ett pilotprogram på 500 miljoner euro nu under våren. Initiativet är en del av ett bredare samarbete med EIB inom ramen för den rena industrigiven.  

Lättnader, flexibel prissättning och skatteutmaningar 

EU-kommissionens åtgärder fokuserar på förbättrad marknadsintegration, ökad konkurrens och större flexibilitet. Ett energipaket för medborgare väntas lanseras under hösten 2025, med fokus på flexibla elavtal, energigemenskaper och att underlätta leverantörsbyten. Specifika insatser för att sänka uppvärmningskostnader saknas.  

EU-kommissionen uppmanar medlemsstaterna att belöna efterfrågeflexibilitet och sänka energiskatter trots att det anses svårt i rådande ekonomiskt läge. En ny modell för flexibla nättariffer införs under  våren 2025 för att minska avgiftsbördan. Samtidigt behålls koldioxidskatterna oförändrade för att inte vattna ur klimatmålen, även om detta kan påverka konkurrenskraften gentemot regioner med lägre miljökrav. 

Prisstabilitet, klimatomställning och försörjningstrygghet 

Förnybara energikällor står fortfarande i fokus för EU-kommissionens mål och instrument. EU-kommissionen betonar dock principen om teknikneutralitet i den rena industrigiven och förnybar energi åtföljs i allt högre grad av alternativa tekniker och energibärare i EU-kommissionens kommunikation, inklusive kärnkraft och naturgas. När det gäller konsumenternas utgifter för andra fossila källor, såsom olja och kol, prioriterar handlingsplanen en minskning av volymen snarare än priset. 

I motsats till tidigare insatser för att minska det offentliga stödet till fossil infrastruktur kommer EU-kommissionen att försöka ta kontroll över flaskhalsar för flytande vätgas (LNG) utanför Europa, eventuellt genom stöd till direktinvesteringar. Strategin kan förbättra prisstabiliteten genom tillgång till långsiktiga kontrakt och mer produktion från diversifierade leverantörer, men riskerar att låsa fast koldioxidtunga rutter, skapa strandade tillgångar och försena elektrifieringen. För den europeiska gasmarknaden indikerar handlingsplanen att skyldigheterna att lagra gas kan komma att lättas vilket kan bidra till att  sänka energipriserna. 

Nästa steg 

På längre sikt avslöjar handlingsplanen flera kommande lagstiftningspaket som kan kombinera klimatbegränsningar och konkurrenskraft med ytterligare integration av energimarknaden. Det inkluderar exempelvis en handlingsplan för elektrifiering, en strategi för uppvärmning och kylning, en investeringsstrategi för ren energi och inrättandet av en arbetsgrupp för energiunionen.  

Handlingsplanen för energi till överkomligt pris syftar till att sänka energikostnaderna redan i år. Den visar också att EU-kommissionen strävar efter en mer samansvetsad energiunion som bygger på mer samordning, snabbare tillståndsprocesser och ett brett utbud av tekniska lösningar. 

Mer information  

Pressmeddelande: Affordable Energy Plan  

Faktablad: Affordable Energy Plan 

Clean Industrial Deal 

/Sarah Göbel, EU Policyhandläggare på Stockholmsregionens Europakontor