Mot EU:s nya ledning och prioriteringar 2024–2029  

Comments and articles | 12-09-2024

Mandatperioden 2024–2029 på EU-nivå har inletts med full kraft. Efter EU-valet den 9 juni blev Europaparlamentets ledamöter invalda, den 27 juni antogs Europeiska rådets strategiska agenda och den 18 juli inleddes utformningen av EU-kommissionen då sittande ordförande Ursula von der Leyen blev omvald. Vi har kikat närmare på den politiska processen med att ta fram EU:s ledning och prioriteringar för den kommande mandatperioden. 

Svenska prioriteringar och perspektiv i europeisk kontext  

Sverige har 21 mandat i Europaparlamentet. Mandaten är efter EU-valet 2024 fördelade enligt följande: Socialdemokraterna (5), Moderaterna (4), Miljöpartiet (3), Sverigedemokraterna, 3, Centerpartiet (2), Vänsterpartiet (2), Kristdemokraterna (1) och Liberalerna (1). Europaparlamentets förberedande arbete inför sammanträdesperioder sker till stor del i 24 utskott som vart och ett ansvarar för ett politiskt specialområde. De största utskotten ansvarar under nuvarande mandatperiod för miljö, folkhälsa och livsmedelsäkerhet (7 svenska ledamöter), industrifrågor, forskning och energi (5 svenska ledamöter), utrikesfrågor (3 svenska ledamöter), medborgerliga fri- och rättigheter samt inrikesfrågor (6 svenska ledamöter), sysselsättning och sociala frågor (2 svenska ledamöter), ekonomi och valutafrågor (2 svenska ledamöter) och inre marknaden och konsumentskydd (5 svenska ledamöter). För en komplett överblick se en lista här.      

Genomförandet av Von der Leyens EU vision 2.0  

Ursula von der Leyen valdes om till ordförande för EU-kommissionen den 18 juli 2024 under en sluten omröstning i Europaparlamentet i Strasbourg. Av Europaparlamentets 720 ledamöter röstade en majoritet med 401 röster för en andra mandatperiod. I sitt valtal presenterade von der Leyen ett politiskt manifest med fokus på konkurrenskraft, välstånd, tillväxt och en fortsatt ambitiös grön agenda. Det blev snabbt tydligt att konkurrenskraft, säkerhet och utvidgning av unionen skulle bli de kommande fem årens huvudprioriteringar.  

Efter valet skickade von der Leyen ut officiella brev till medlemsstaternas regeringar där de uppmanades att nominera sina kandidater till EU-kommissionen. Nomineringsprocessen avslutades sista veckan i augusti, då även intervjuer med kandidaterna hölls. I ett nästa steg kommer de tilltänkta kommissionärerna att frågas ut av ledamöterna i Europaparlamentets behöriga utskott. En process som väntas äga rum under oktober månad. Hela kommissionskollegiet ska därefter godkännas av Europaparlamentet sent i oktober varefter den nya kommissionen beräknas vara på plats tidig november. Tidsramen bygger på att kandidaterna godkänns. 

I september väntas Von der Leyen presentera vilka portföljer de 26 utvalda kommissionärerna kommer att arbeta med å EU:s vägnar. Det är ett komplicerat pussel som nu håller på att läggas, då det ska balansera en rad komponenter så som jämställdhet, politisk tillhörighet och geografi. De portföljer som ska delas ut de kommande dagarna till de nya kommissionärerna innefattar i dagsläget ekonomi, försvar, jordbruk, handel, teknik, energi och klimat, utvidgning och sammanhållning. 

De politiska riktlinjerna för mandatperioden 2024–2029  

Von der Leyen presenterade i juli EU-kommissionens politiska riktlinjer för de kommande fem åren. Riktlinjerna målar upp den politiska visionen och lägger grunden till den handlingsplan som ska säkerställa att EU är en konkurrenskraftigt, hållbar och framgångsrik aktör i den globala ekonomin. Sammanfattningsvis bygger von der Leyens politiska riktlinjer på idén om att EU:s konkurrenskraft, hållbara tillväxt och framgång kan säkras genom att stärka den inre marknaden, marknadsföra en överenskommelse om ren industri, främja en cirkulär och motståndskraftig ekonomi, stimulera forskning och innovation, samt frigöra investeringar och mobilisera privat kapital.  

Mer information 

Europaparlamentet: utskottsfördelning 2024–2029  

Europeiska rådet: strategiska agendan 2024–2029  

Europeiska kommissionen: val av kommissionärer 2024-2029    

Europeiska kommissionen: politiska riktlinjer 2024–2029 

/Sarah Göbel, EU policyhandläggare på Stockholmsregionens Europakontor