Piotr Serafin är den polska EU-kommissionären med ansvar för Budget, anti-korruption och offentlig förvaltning. Hans främsta uppdrag är att ta fram EU:s nya långtidsbudget för 2028–2034, samt säkerställa en smidig övergång från den nuvarande budgeten till nästa. Utöver budget och bedrägeribekämpning ansvarar Piotr Serafin även för att säkerställa att EU-kommissionen har en modern, effektiv och framtidsinriktad offentlig förvaltning. I den här artikeln kikar vi närmare på Serafins uppdrag och de initiativ han anförtrotts att driva framåt under den kommande mandatperioden.
Serafins uppdrag
I sitt uppdragsbrev från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har Serafin bland annat fått följande ansvarsområden:
Vad har hänt hittills under mandatperioden?
Piotr Serafins första tid som kommissionär för Budget, anti-korruption och offentlig förvaltning har till stor del handlat om 2026 års budget och den kommande långtidsbudgeten för 2028–2034.
Budgeten inför 2026 har tre huvudsakliga prioriteringar: Säkerhet, konkurrenskraft och stöd till partners, det vill säga EU:s externa finansiering och bistånd. Den kommer att presenteras i juni 2025 med efterföljande förhandlingar under hösten för att sedan antas innan årsskiftet.
Långtidsbudgeten utgör ramen för de årliga budgetarna och säkerställer att de inte överskrider utgiftstaken, samt ligger i linje med EU-kommissionen politiska prioriteringar. Inför nästa långtidsbudget, som förväntas presenteras i juli 2025, har Serafin inlett samtal med medlemsländerna för att skapa samsyn om framtidens finansieringsbehov. EU-kommissionen betonar att de nya prioriteringarna på försvar och konkurrenskraft kräver utrymme, samtidigt som jordbruket och sammanhållningen måste värnas. Dessutom ska budgeten täcka återbetalningar av återhämtningspaketet “NextGenerationEU” efter COVID-19 pandemin. Mot den bakgrunden driver Serafin frågan om nya egna EU medel, bland annat genom intäkter från utsläppshandel och koldioxidtullar.
Hur utformningen av budgeten ska se ut har väckt stor debatt där Serafin lyft idéer som att slå samman EU:s stöd till en gemensam kassa för varje medlemsland för att styra resurser mot nya prioriteringsområden, som tillexempelvis försvar. Likaså har debatten om huruvida nästa ramverk för forskning och innovation ”FP10” ska ingå under en bredare konkurrenskraftsfond eller som ett fristående program pågått under våren.
Vidare har Serafin stärkt EU:s finansiella riskhanteringsramverk, vilket är ett viktigt steg för att hantera de växande finansiella operationerna inom unionen. Som en del av det har Serafin och EU-kommissionen utökat rollen för den oberoende “Chief Risk Officer”, som nu övervakar alla EU:s finansiella operationer inklusive lån, skulder och budgetgarantier.
Med vilka EU-kommissionärer kommer Serafin att samarbeta med?
Serafin kommer samarbeta särskilt nära den italienska EU-kommissionären Raffaele Fitto, med ansvar för sammanhållning och reformer. De kommer att samarbeta i arbetet med att utforma långtidsbudget och den regionala finansieringen, som är en av de största utgiftsposterna i budgeten. Han kommer även att samarbeta med Valdis Dombrovskis, EU-kommissionär med ansvar för ekonomi, produktivitet och förenklingar. De kommer bland annat samarbeta kring implementeringen av återhämtningsfaciliteten och långtidsbudgeten. Tillsammans med Wopke Hoekstra, EU-kommissionär med ansvar för klimat, nettonoll och ren tillväxt kommer Serafin se till att klimatet är en integrerad prioritet i budgeten. Slutligen kommer Serafin att arbeta med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för att förbättra kommissionens arbetsplatskultur.
Framåtblick
Piotr Serafins kommande arbete kommer att kretsa kring förberedelserna inför EU:s nästa långtidsbudget som ska presenteras i juli 2025. Han kommer att fortsätta ha dialoger med medlemsländernas ledare och andra aktörer för att säkerställa att budgeten är fokuserad på aktuella och framtida utmaningar. En viktig fråga att hålla koll på är också hur budgeten ska utformas och förberedas för en eventuell utvidgning av unionen, där Serafin förespråkar en gradvis integration av kandidatländerna. Utöver det väntas Serafin stärka EU:s arbete mot korruption och bedrägerier kopplade till unionens medel. En viktig del av det är att förenkla regelverken för att minska risken för felaktig användning av EU-budgeten.
Läs mer
Piotr Serafin – European Commission
Pressmeddelande – Europeiska kommissionen
Utfrågning av den nominerade kommissionsledamoten: Piotr Serafin
Commission strengthens further the European Union’s financial risk management framework
/Alma Fagerström, trainee på Stockholmsregionens Europakontor och Universitetsalliansen Stockholm trio