Wopke Hoekstra – den nederländske kommissionärens uppdrag 

Comments and articles | 10-04-2025

I december 2024 tillträdde Wopke Hoekstra som EU-kommissionär med ansvar för klimat, nettonoll och ren tillväxt. Under mandatperioden 2024–2029 är hans uppdrag att bland annat leda Europa mot 2030-målen och nettonollutsläpp senast 2050 på ett sätt som är rättvist, möjliggör ren tillväxt för ekonomin och är en integrerad del av EU:s industristrategi. I den här artikeln överblickar vi Wopke Hoekstra uppdrag och de åtgärder han förväntas driva under sin tid som EU-kommissionär. 

Hoekstras uppdrag 

Inför EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens andra mandatperiod delades uppdragsbrev ut till alla blivande kommissionärer. Wopke Hoekstra fick i sitt uppdragsbrev ansvaret som kommissionär för klimat och beskattning.  

Hoekstras uppdrag innebär att: 

  • Övervaka genomförandet av EU:s klimatmål för 2030 och säkerställa en uppföljning av de nationella energi- och klimatplanerna.  
  • Föreslå ett mål om 90 % utsläppsminskning till 2040 och förbereda en klimatpolitik bortom 2030, med fokus på industrins konkurrenskraft och en rättvis omställning 
  • Utveckla en ren industrigiv (Clean Industrial Dea)l för att stärka avkarbonisering, ren teknik och investeringsincitament, samt bidra till en avkarboniseringslag för industrin (Industrial Decarbonisation Accelerator Act).  
  • Rikta investeringar mot nettonoll-infrastruktur, industriell avkarbonisering och en mer cirkulär ekonomi, särskilt inom energiintensiva sektorer och ren teknik.  
  • Säkerställa effektiv användning av Innovationsfonden och intäkterna från utsläppshandelssystemet (ETS) för att driva på avkarbonisering och implementera ETS2, samt Sociala klimatfonden.  
  • Utveckla en inre marknad för koldioxid genom en strategi för utsläppshanterings för industrin (Industrial Carbon Management Strategy), med fokus på koldioxidinfångning och -lagring (CDR) och nya affärsmodeller baserade på koldioxidkrediter.  
  • Samarbeta för att möjliggöra transport och lagring av koldioxid, inklusive marknadsstruktur, tredjepartsåtkomst och investeringsincitament för ny infrastruktur.  
  • Stärka Europas klimatdiplomati och internationella ledarskap, inklusive för koldioxidmarknader och EU-ledda globala initiativ.  
  • Ta fram en europeisk klimatanpassningsplan för att stärka beredskap och planering, med fokus på energi, vatten, mat och markanvändning i både stad och landsbygd.  
  • Arbeta för en socialt rättvis omställning och säkerställa att klimatpolitiken ger starka incitament för privata investeringar i avkarbonisering.  
  • Säkerställa en teknikneutral ansats för klimatneutralitet inom transportsektorn, där e-bränslen kan ha en roll i framtida utsläppsregler.  
  • Driva reformer inom energibeskattning, stärka kampen mot skatteflykt och säkerställa att EU:s skatteregler stödjer en grön omställning. 

100 första dagarna, vad har hunnits med?   

Under sina första 100 dagar som EU-kommissionär för klimat, nettonollutsläpp och ren tillväxt har Hoekstra fokuserat på flera nyckelinitiativ för att stärka EU:s klimatpolitik och industriella omställning. Ett av de viktigaste stegen har varit lanseringen av den Rena Industrigiven (Clean Industrial Deal), ett omfattande förslag för att påskynda industrins väg mot koldioxidneutralitet och stärka Europas konkurrenskraft inom ren teknik. Samtidigt har han engagerat unga genom ungdomspolitiska dialoger där fokus låg på klimatpolitik, rättvis omställning och beskattning. Dessutom har han drivit frågan om ett nytt klimatmål för 2040, där han förespråkar en 90-procentig minskning av växthusgasutsläpp som ett steg mot klimatneutralitet 2050. 

Med vilka EU-kommissionärer ska Wopke Hoekstra samarbeta?     

Wopke Hoekstra samarbetar nära Maros Sefcovic, Slovakiens verkställande vice ordförande i EU-kommissionen, och Valdis Dombrovskis, Lettlands verkställande vice ordförande med ansvar för ekonomiska frågor, för att driva EU:s klimat- och industristrategi samt utveckla en klimatpolitik bortom 2030. Han arbetar även tillsammans med Dan Jørgensen, Danmarks EU-kommissionär med ansvar för internationella klimatrelationer, för att minska beroendet av fossila bränslen och främja investeringar i ren teknik. Vidare samarbetar han med Jozef Sikela, Tjeckiens näringsminister, för att stärka EU:s globala klimatdiplomati. Dessutom arbetar han med Marta Kos, Sloveniens EU-representant för utvidgningsfrågor, för att integrera klimatmål i EU:s expansionspolitik, och med Andrius Kubilius, litauisk ledamot av Europaparlamentet och medlem i utskottet för utrikesfrågor, för att inkludera klimatfrågor i unionens försvars- och säkerhetspolitik. 

Framåtblick 

Wopke Hoekstra fortsätter att driva på arbetet med den gröna omställningen, stärka EU:s klimatpolitik efter 2030 och säkerställa rättvisa och konkurrenskraftiga villkor för europeisk industri. Han arbetar aktivt med att genomföra 2040-målet om 90 procents utsläppsminskning samt att utveckla en strategi för industriell dekarbonisering och ren teknik. Hoekstra förväntas även följa upp implementeringen av EU:s klimatlagstiftning och mekanismer som koldioxidgränsjusteringen (CBAM), samt driva på innovation inom koldioxidinfångning och lagring. EU-kommissionen betonar även vikten av att stödja europeiska företag i övergången till en nettonoll-ekonomi, stärka internationella klimatpartnerskap och säkerställa effektiva investeringar i hållbar teknik. 

Läs mer här 

Wopke Hoekstra – European Commission 

Uppdragsbrevet 

Utfrågningen i Europaparlamentet under hösten 2024 

EU’s Wopke Hoekstra on Climate Action: We Need a Unified Global Response | Columbia Business School 

Commission 2024-2029: First 100 days 

/Dashnie Hassan, EU Policytrainee på Stockholmsregionens Europakontor