Intervju med Filip Reinhag

Comments and articles, Regional Policy | 17-12-2024

I oktober valdes regionråd Filip Reinhag från Region Gotland till ny ordförande för det europeiska nätverket Conference of Pheripheral Maritime Regions (CPMR). För en vecka sedan hölls det en första nätverksträff i Bryssel där medlemmar fick möjlighet att hälsa på den nya ordföranden, som i sitt öppningstal betonade vikten av gränsöverskridande samarbete. Vi passade på att ställa några frågor till Filip Reinhag. 

Hur känns det att vara ny ordförande för CPMR?
”Hedrande, roligt och utmanande. Det jag ser mest fram emot är att fortsätta utveckla CPMRs goda renommé som partner till de formella institutionerna och som den kanske främsta idéutvecklaren om hur vi bygger Europa starkt för framtiden. Det är extra viktigt i den osäkra tid vi lever i att vi själva skapar bästa möjliga förutsättningar för hela Europa att byggas starkt och framgångsrikt på demokratisk grund.”

Vad betyder det för Sverige och för Gotland?
“Som ordförande i CPMR företräder jag samtliga medlemmar, vi är över 150 regioner från 24 länder med över 200 miljoner medborgare som vi företräder genom CPMR. Med detta sagt så tror jag likväl att det betyder något att jag just är svensk. Jag anser det är viktigt att svenskar vill kandidera och ta ansvar i Europa. Det signalerar att vi är med och är proaktiva, vi vill förändra och driva på samarbetet och vara en aktiv del i att lyfta upp de frågorna som är viktiga för våra medlemmar högre upp på agendan. Det kan ju också hända att de specifika ö-frågorna som Gotland tillsammans med alla öar har i Europa får en stark företrädare inom CPMR.”

”Det kan ju också hända att de specifika ö-frågorna som Gotland tillsammans med alla öar har i Europa får en stark företrädare inom CPMR.” – Filip Reinhag, ordförande för CPMR och regionråd för Region Gotland.

Vilka är de viktigaste frågorna för CPMR?
“Stå upp för sammanhållningspolitiken långsiktiga syfte, att regionerna ska sitta med runt borden redan från början när långsiktiga beslut diskuteras, hålla i den gröna given och visa med regionala exempel hur konkurrenskraften och innovation och den gröna omställningen hänger ihop. Som maritima och perifera regioner är vi givetvis också starkt fokuserade kring frågor om transporter, den blå ekonomin och klimatomställningen.”

Hur ser du på regionernas roll i EU?
“All politik på EU-nivå ska till syvende och sist genomföras. Det sker på regional och lokal nivå. Det är därför alla tjänar på att regionerna är med från början. Just nu handlar mycket om resultat och effektivitet. Vi som regionala företrädare kan bidra till den debatten genom att lyfta fram och dela med oss av våra lärdomar av hur genomförandet går till, både när vi är framgångsrika eller inte riktigt får till det. Medborgarna finns på den lokala och regionala nivån, det är deras bästa och deras förutsättningar vi måste ha för ögonen och då krävs en förbättrad decentralisering och subsidiaritet. Just nu verkar tyvärr det motsatta vara på modet, jag är övertygad om att det är fel väg. Ska vi klara att hålla ihop Europa genom de många parallella kriser vi nu ser måste alla få en ärlig chans till utveckling.”

”Medborgarna finns på den lokala och regionala nivån, det är deras bästa och deras förutsättningar vi måste ha för ögonen och då krävs en förbättrad decentralisering och subsidiaritet.” – Filip Reinhag, ordförande för CPMR och regionråd för Region Gotland.

Foto: (fv) Filip Reinhag, ordförande för CPMR och regionråd för Region Gotland och (th) representanter från Västragötalandsregionen, Central Sweden European Office, Skånes Brysselkontor, Region Gotland och Stockholmsregionens Europakontor.

/Redaktion: Rebecca Timm, Kommunikationsstrateg på Stockholsmregionens Europakontor.