Stockholm stad visar vägen för Europas gröna och digitala omställning 

Environment, climate and energy, Events, Technology | 13-11-2024

Den tredje upplagan av Tech for Climate Action gick av stapeln torsdagen den 17 oktober i Bryssel. Fokus var på den gröna och digitala omställningen och konferensen samlade aktörer från olika sektorer för att diskutera teknikens roll i en hållbar och konkurrenskraftig utveckling i Europa. Som en av konferensens nyckeltalare delade Stockholm stads innovationsdirektör, Karin Ekdahl Wästberg, med sig om hur staden jobbar med att bli klimatpositiv till 2030.  

Hållbar konkurrenskraft och rättvis omställning  

Tech for Climate Action är en årlig högnivåkonferens vars syfte är att skapa en plattform för aktörer från olika sektorer att diskutera hur teknik kan driva på Europas digitala och gröna omställning samtidigt som konkurrenskraften säkerställs. Konferensen kan ses som en del av det strategiska partnerskap som krävs mellan privat och offentlig sektor för att tillsammans kunna uppnå gemensamma teknik- och klimatmål. 

Vid konferensen medverkade beslutsfattare, representanter från EU-kommissionen, nationella och regionala myndigheter, den privata sektorn, ideell sektor och akademi. I likhet med tidigare upplagor kretsade konferensen kring flera teman, vilka avhandlades under ett antal panelsessioner. Teman som diskuterades var den gröna tvillingomställningen (twin transition), artificiell intelligens (AI) och hållbarhet, mobil uppkoppling och rymdbaserad teknik och slutligen cirkulära initiativ. Mellan panelsamtalen hölls ett antal presentationer för att belysa specifika frågor och lyfta fram goda exempel. 

Stockholm stads arbete mot 2030 

Karin Ekdahl Wästberg, innovationsdirektör för Stockholms stad, var en av talarna som bjudits in för att berätta om stadens innovations- och hållbarhetsarbete för att bli klimatpositiv till 2030. Budskapet var tydlig; Stockholm ska vara världsledande i att minska utsläppen och en förebild för andra.  Wästberg belyste bland annat åtgärder som gjorts för att förbättra stadens vattenförsörjning, transporter och energisystem med siktet på att göra staden klimatpositiv till 2030. Exempelvis lyftes projektet “Nya Slussen“, fibernätverket Stokab och Stockholm Exergi fram. 

Dessutom lyfte Wästberg flera exempel på hur innovativa lösningar och ny teknik, såsom AI och drönare, kan bidra till den gröna omställningen. Wästberg var också tydlig med att det arbetet inte kan göras på egen hand av en enskild aktör eller organisation. Samverkan och partnerskap mellan offentliga och privata aktörer är avgörande för en effektiv och rättvis omställning. Det finns också värden i att uppmuntra medborgare, så väl som andra intressenter, att aktivt delta i arbetet för att minska koldioxidutsläppen. 

 

”Stockholms stad har ambitiösa mål för att inte bara nå klimatneutralitet utan även bli klimatpositivt. Genom decennier av stadsutveckling har staden hittat ett tillvägagångssätt där samarbete med relevanta intressenter är nyckeln.” – Karin Ekdahl Wästberg, Stockholms stads innovationsdirektör. 

 

Nettonollekonomi är nyckeln till europeisk konkurrenskraft 

Generaldirektör för DG CLIMA, Kurt Vandenberghe, deltog också i konferensen och poängterade att övergången till en koldioxidsnål ekonomi inte bara är en ekologisk fråga utan även en ekonomisk och säkerhetsmässig sådan. Framöver krävs betydande resurser för att implementera befintlig lagstiftning och utöka internationellt samarbete för att driva klimatmålen globalt. Dessutom bör strategin för en ren industrigiv rikta in sig på de industrier som är i störst behov av stöd för att resurser ska kunna utnyttjas effektivt. Utöver detta betonas behovet av ökat kapital och investeringar för att driva på en positiv utveckling av Europa konkurrenskraft. 

Innovation, teknologi och digitalisering  

Under den inledande sessionen av konferensen diskuterade paneldeltagare från EU-kommissionen, Europaparlamentet, EY Consulting och Google hur ny teknologi kan bidra till miljömässigt och socialt välstånd. Panelen lyfte bland annat behovet av att öka produktionen och lagringen av grön energi, i samband med introduktionen av nya teknologier. 

Den andra sessionen omfattades av diskussioner kring de ekonomiska, miljömässiga och sociala möjligheterna med artificiell intelligens, samt de utmaningar som den privata sektorn står inför på grund av ny AI-lagstiftning som riskerar att hämma innovation. Panelen bestående av representanter från EU-kommissionen, SAP, Bentley Systems, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) var enig i att företag har ett gemensamt ansvar för AI-etik och att samarbete mellan aktörer är avgörande för att förena den gröna given med ekonomisk tillväxt.  

Under den tredje sessionen diskuterades, utöver vikten av klimatarbete inom telekom- och rymdindustrin, behovet av att utveckla nya regulatoriska ramar som främjar hållbarhet utan att hämma innovation och investeringar. Panelen ledd av Peter Dunn från Cullen International bestod av ledande experter från EU-kommissionen, Airbus Defence and Space, Viasat och Connect europa.  De uppmärksammade 5G, kommande 6G teknik, och molnlösningar som verktyg för att minska koldioxidutsläpp och förbättra energieffektiviteten. 

På agendan för den fjärde sessionen stod strategier för att minimera avfall, optimerad resursanvändning och främjandet av hållbar konsumtion och produktion inom den cirkulära ekonomin. Diskussionen mellan representanter från CIRPASS-2, DIGITALEUROPE, GS1 och European Environmental Bureau (EEB) kom att centrera kring EU:s digitala produktpass och behovet av att hitta temporära lösningar då viss typ av cirkulär teknologi inte är redo att implementeras.  

De globala förhandlingarna 

Dagen avslutades med reflektioner kring den kommande FN-konferensen om klimatförändringar (COP29) som äger rum den 11-22 november i Azerbajdzjan. Efter inledande tal av USA:s klimatsändebud Sue Biniaz diskuterade representanter från EU-kommissionen, Brittiska EU-missionen och Azerbajdzjan, värdland för COP29, hur man genom incitament för starkt samhällsengagemang, finansiering och kompetensutveckling kan främja den gröna tvillingomställningen.  

Mer information 

Sammanfattning av högnivåkonferensen:  Tech for Climate Action 3rd edition  

Aktuellt om Stockholms stads pågående innovationsarbete:  Stockholm Region Framtidssäkrad fiber bidrar till innovation 

/Moa Malmström och Tobias Sjöblom, EU Policy Trainees på Stockholmregionens Europakontor